Gek oordelen

 

mVeel mensen stellen mij vaak dezelfde vraag: "Hoe was je opname...?" Tja, wat moet ik daar op antwoorden? Stom? Leuk? Verschrikkelijk? Fijn?

Er is gewoon geen woord dat daarbij past, ik kan niet zomaar een stempel met een naam van een emotie op mijn opname drukken. Ik wil geen hokjesvisie creëren, ik wil niet dat mensen meteen oordelen voordat ze weten hoe het er bij mij aan toe is gegaan.

Daarbij is er ook nog altijd het taboe rondom opnames in psychiatrische ziekenhuizen, mensen drukken daar ook meteen een stempel op en kijken er ook vaak met dezelfde standaard-fantasie-visie tegenaan: "Daar zitten alle gekken opgesloten."

Een dieptrieste zaak vind ik het, dat er nog altijd zoveel taboe omtrent deze zaken zijn, en nog triester vind ik, dat mensen meteen een oordeel vellen over mensen met psychische problematiek. "Oh, daar heb je nog zo een of andere gek" of "Het zijn alleen maar aandachttrekkers en aanstellers" Ik kan nog wel duizenden voorbeelden opnoemen, jullie weten vast en zeker wat ik hiermee bedoel. ;)

Onbewust zijn we als mens zijnde vaak geneigd om mensen in te delen in hokjes. Opzich niet zo heel veel mis mee, want het helpt ons om de wereld om ons heen te ordenen. Het gevaarlijke is alleen dat we daarbij vaak gebruik maken van vooroordelen. We plaatsen iemand in een hokje en koppelen daar allemaal conclusies en verwachtingen aan. Zo krijgt iemand die psychische problemen heeft of heeft gehad vaak de stempel ‘gek' opgeplakt.

Door deze (totaal onterechte) vooroordelen wordt er een standaardbeeld gekweekt... een beeld dat in de geschiedenis al gecreëerd werd en helaas nog steeds bij de meeste mensen erin gestampt zit. Door dat -onterechte- standaardbeeld en alle taboe introduceerde het bij mij zelf ook veel angst totdat ik zelf werd opgenomen. Er zelf mee in aanraking kwam en dus zelf mocht ervaren dat al die vooroordelen en dat standaardbeeld één grote misvatting is, iets dat bestaat uit alleen maar veel fabels.

Oké, het feit dat iemand wordt opgenomen is niet bepaald een positief teken, maar het betekent wel dat diegene geholpen wordt en dat is wel iets positiefs! Mijn opname was dan ook in brede zin heftig, maar ik heb er totaal geen spijt van gehad. Ik heb er juist erg veel van geleerd en ik ben even tot rust kunnen komen.

Ook heb ik andere mensen ontmoet, totaal verschillend, maar ze waren alles behalve zoals het standaardbeeld deze mensen omschrijft: ‘Gek'. Voor mensen die zulke opnames hebben gehad, is het niet bepaald motiverend om als gek te worden uitgemaakt, en daarbij, dat zijn deze mensen ook niet.

Niemand is gek, of je nu een probleemloos leven leid of een leven met een hoop problematiek: Niemand is gek. Toch vroeg ik mij vaak in stilte af waar al deze vooroordelen toch altijd uit voort komen bij mensen, en ik ben erachter gekomen dat het vooral te maken heeft met de factoren onwetendheid en angst.

De onwetendheid; iemand weet er erg weinig van en keurt al veel te gauw iets af en ook angst is een factor, mensen zijn bang, omdat het iets is dat ze niet kennen. (onwetendheid) Maar dit zijn echter geen gegronde redenen waarop iemand anders beoordeelt zou mogen worden. Ik hoop vanuit de grond van mijn hart, dat ooit dit standaardbeeld word doorbroken, en dat alle taboe erom verdwijnt.

mWant niet alleen voor mensen met psychische problematiek is het schadelijk, geloof het of niet, ook zij die de vooroordelen gebruiken, kunnen er last van krijgen. Iemand die over mensen met psychische klachten vooroordeelt zal dat ook gemakkelijk doen over eventuele psychische problemen die hij/zij zelf heeft of zal krijgen. Dan wordt er opeens een spiegel voorgehouden, oeps, je had nooit gedacht dat het jou ook kan overkomen! Uit schaamte en angst zal die persoon ervoor zorgen dat er niet over gepraat wordt, hij/zij zal er zelf dieper in wegzakken en zo kan iemand dus ook nog slachtoffer worden van zichzelf.

Oordeel niet over anderen, voordat je dezelfde levensreis in zijn/haar schoenen hebt gemaakt.

 

Reacties

Robyn - Maandag 22 februari 2010 23:29
Beetje late reactie, maareh.. vind het een heel goed stuk! Dankje, het geeft me meer acceptatie ipv schaamte (omdat ook ik bang ben dat anderen me veroordelen). Hopelijk lezen ook niet-ervaringsdeskundigen dit ;-)

xR
Michelle G - Zaterdag 6 maart 2010 12:25
Is toch niet erg, je mag altijd reageren!
Doet me echt goed om te horen dat je het een goed stuk vind! En dat het je meer acceptatie geeft ipv schaamte... Want uiteindelijk is er toch niks om je voor te schamen? ;-)
Be proud of yourself!

Thanks a lot voor je reactie!

Ik hoop dat het nu beter met je gaat?

Liefs, Michelle
Kim - Zondag 24 oktober 2010 12:41
"Want niet alleen voor mensen met psychische problematiek is het schadelijk, geloof het of niet, ook zij die de vooroordelen gebruiken, kunnen er last van krijgen. Iemand die over mensen met psychische klachten vooroordeelt zal dat ook gemakkelijk doen over eventuele psychische problemen die hij/zij zelf heeft of zal krijgen. Dan wordt er opeens een spiegel voorgehouden, oeps, je had nooit gedacht dat het jou ook kan overkomen! Uit schaamte en angst zal die persoon ervoor zorgen dat er niet over gepraat wordt, hij/zij zal er zelf dieper in wegzakken en zo kan iemand dus ook nog slachtoffer worden van zichzelf."

Dat is precies wat er met mij is gebeurd. Iemand die ik ken heeft anorexia en ik ben daar zoveel over gaan praten dat ik het, om het te begrijpen, zelf wou ervaren. En nu heb ik mijn hele leven verknalt door deze rotziekte. Gelukkig is zij al wel weer aan de betere hand.
Een meisje;) - Woensdag 19 januari 2011 15:44
Hee!

Erg goed stuk!!
Laatst probeerde ik een vriendin van mij te vertellen dat ik verkeerd bezig was met eten...nouja tegen twee vriendinnen...(best wel goeie)...ik vertelde het een beetje vaag omdat ik het al moeilijk genoeg vond....en toen drong het tot een van mijn vriendinnen door en die zij " Dan heb je anorexia ja!" (terwijl ik boulimia heb..maar dat kende ze niet) Maar toen zij mijn andere vriendin van "Je hebt dus gewoon aandacht te kort!? (big smile) ik zij van nee hoor....en toen zij zij "nou dan kun je nu weer normaal doen want dan zal ik je nog meer aandacht geven"..... Dus nu komt het erop neer dat ze het nog niet weten:(.....

Nouja er komt wel een tijd ..... Maar ik haat dus die vooroordelen!! Bah!!
Anke - Donderdag 23 juni 2011 12:13
Ik herken veel, ik had zelf die vooroordelen ook. Natuurlijk zwaar onterecht, maar dat besef je pas wanneer je 't zelf meemaakt.
SPirituele Dootjuh - Vrijdag 15 augustus 2014 19:22
Dit komt me zo bekend voor,ik krijg gewoon traan in me ogen. Weet precies hoe het is,maar wil je dit mee gegeven. Een voor oordeel van iemand anders,is een oordeel en een heel klein stukje ervaring van jou persoon en al helemaal je hele leven. En leuke is,als jij of ik of wie dan ook een avond voor de volgende dag,een begravenis is. Dan heb je ook niet nog de lachkick van de vorige dag. Dus,wat mensen van jou of mij oordelen. Dat is totaal niet gebaseerd op het hier en nu. Ik weet hoe het is,ik ben de afgelopen tijd,ook 1000000x voor gek uitgemaakt. En ik heb me zesde zintuig op scherp.Dus ik voel en hoor ze dat gewoon bijna denken. Ik ben zovaak genegeerd op facebook,omdat ik zogenaamd gek ben. Maar zal jullie nog een geven,als ik tegen jullie zeg,heej tuin kabouters. Dan veranderen jullie toch ook niet in tuin kabouters,of zijn jullie dat nog steeds. Hoop dat dit jullie of jou gerust steld. En zal zeggen,ik sta achter je. Ik heb een spirituele achter grond,en ik sta er echt over na te denken,video clip en muziek,boek te maken. Kan muziek maken,schrijven,video clips maken. Dus ik hoor het wel,ik sta er voor open. Om er gezamelijk,hand in hand liefdesvol voor op te komen. Maar mensen leven inderdaad in angst,angst voor hun diepe ware zelf. Als ze iets niet kennen,zijn ze te lui om een nieuwe term te verzinnen. Ik verzin ze ter plekken. Ik mediteer elke dag,en ik wordt al vanaf me kinder jaren,voor gek uit gemaakt. Ik zal net niet zeggen,dat ik er bijna geil van wordt bij wijze van spreken. Zovaak heb ik het gehoort. Ik zal zeggen,ik sla deze site op. En anders hier mijn email: Fusionatah1984@hotmail.com Wie weet kunnen we hier iedereen met elkaar uit wisselen. Want dit is niet zomar iets,mijn moeder die heeft hele psygoses gehad. Door dat ze te vaak voor gek uitgescholden is. En ik vindt het echt heel dapper,dat je dit hier neer zet,echt respect. Veel respect. En als je opgenomen wordt,ben je juist wijs en slim. En verstandig,en durf je je problemen onder ogen te zien. En heb je ballen,van plaats te ontkennen en ander mans leven zuur te maken,inclusief je eigen. Hoop tot gauw,kijk zeker binnen kort nog een keer hier. Voel me begrepen hier. :) ga zo door (Y) En al die voor oor delers,zijn gewoon verslaafde vinger wijs politiek mensen. ALs ze niet op passen valt hun vinger eraf. haha die heb ik zelf verzonnen :)
SPirituele Dootjuh - Zaterdag 16 augustus 2014 20:56
Ik ga zo me nieuwe youtube account over b.v dit onderwerp aan het licht brengen.
Dus ik laat het gauw jullie hier weten. Want ik ben dapper genoeg,en denk ook wel heel klein beetje wijs. Dat ik voor me zelf en jullie en iedereen die hier mee te maken heeft,of heeft gehad. Om daar even op een liefdesvolle manier een aantal mensen op dit punt te wijzen. Want het is gewoon discriminatie namelijk. Dat is het echt,mensen realiseren dat niet. Maar wij,lijden er onder,wij doen er wel wat aan om ons problemen aan te pakken. Ik ben zelf adhder en manisch despressief en beetje autistisch. Maar dat heb ik door mijn spirituele bezig heden,in grote lijnen onder controllen. Ik train elke dag,elke dag mediteren. En ben ik bezig met me ziel. Kortom,ik laat van me horen binnenkort. Wie weet,voelen jullie ook iets met een idee,dan zeg ik gooi maar op.
Het is welkom.zeer welkom. Tot gauw groetjes do :)